Gdzie jest dobre miejsce do trainspottingu? - przykłady: Warszawa


26 czerwca 2010 r. o 19:00 na ul. Lubelskiej 30/32 odbędzie się otwarcie platformy widokowej, zaprojektowanej przez Karsten Huneck i Bernda Trümplera z Office for Subversive Architecture. Wszyscy, którzy zjawią się na tym warszawskim podwórku będą mogli także porozmawiać z projektantami.

Office for Subversive Architecture to ośmioosobowy kolektyw architektów z trzech państw. Ich projekty dotyczą głównie pogranicza architektury i czasowych interwencji w mieście oraz sztuki.

Na podwórku przy siedzibie Komuny Warszawa na ul. Lubelskiej zaprojektowali oni instalację STAND BY ME – letnią platformę widokową. Punktem wyjścia dla pomysłu była zastana sytuacja i kontekst miejsca. Są to elementy zazwyczaj najważniejsze dla projektów Office. Tuż przy kamienicy przebiega bowiem linia kolejowa, co stwarza możliwość chwilowej, przypadkowej wzajemnej obserwacji publiczności uczestniczącej w wydarzeniach na podwórku i pasażerów przejeżdżających pociągów.

Koncepcja OSA zakłada umieszczenie „sterty drewna” w przestrzeni podwórka obramowanej dwoma budynkami oraz tylną ścianą oddzielającą nasyp i tory kolejowe. Rosnące na podwórku samotne drzewo i garaż nadają tej przestrzeni wymiar martwej natury, znanej z tradycji malarstwa.

Interwencja odnosi się do tego specyficznego obrazu i opiera wyłącznie na wykorzystaniu jednego elementu – podkładu kolejowego. Struktura zbudowana z podkładów kolejowych nawiązuje do formy linii kolejowej przebiegającej tuż za murem i jednocześnie przywołuje jej symboliczny wymiar wędrówki, przemieszczania się, przypadkowego spotkania, odkrywania nowego i nieoczekiwanego. Wejście na platformę widokową umożliwia interakcję pomiędzy obydwiema przestrzeniami.

Rzeźbiarska instalacja STAND BY ME tworzy subtelny dodatek do istniejącej martwej natury i jednocześnie stanowi platformę widokową oraz widownię dla widzów i gości Komuny Warszawa podczas programu letnich wydarzeń: akcji teatralnych, warsztatów, prezentacji i pokazów filmowych.

Projekt powstaje dzięki wsparciu finansowemu Urzędu m. st. Warszawy w ramach projektu „Teatr jako przestrzeń publiczna”.