KATO proponuje śląskie martini

Śląskie pokłady kawioru?
6 sierpnia 2010 r. w katowickim wydaniu Gazety Wyborczej ukazał się artykuł Aleksandry Spały pt. "Śląska kuchnia ma być tradycyjna, nudna i tłusta? Nie!". Przedstawiono w nim pomysły śląskiej kuchni w stylu fusion, autorstwa Patrycji Walter z baru KATO.

Jeden z jej pomysłów to śląski drink. Składa się z martini i czarnego kawioru - ma on nawiązywać do hałd i węgla, stanowiących część dziedzictwa tego regionu.

Inicjatywa "Napraw Sobie Miasto" w ramach akcji promocyjnej architektury modernistycznej miasta "Kup sobie kielich", prosi śląskich (i nie tylko) barmanów o nadsyłanie pomysłów na drinki, związane z miastem i okolicami oraz jego historią. Mamy nadzieję, że wkrótce będą one serwowane w specjalnie zaprojektowanych kieliszkach, nawiązujących kształtem do kielichów - konstrukcji katowickiego dworca kolejowego.

Pomysły prosimy przesyłać na info@NaprawSobieMiasto.eu.